Hulp bij hooikoorts met contactlenzen

 Hooikoorts

Heerlijk! We kunnen weer genieten van steeds langere dagen en warmer weer. Voor mensen die last hebben van hooikoorts heeft het warmere weer en het voorjaar helaas ook nadelen. Met een pollen piek in de periode maart tot en met juni zijn de juiste hulpmiddelen meer dan welkom om de hooikoorts te verminderen.  In de blog van deze week leggen we je precies uit wat hooikoorts nou eigenlijk is en wat te doen wanneer je contactlenzen draagt.

Wat is hooikoorts?
Hooikoorts is eigenlijk een verzamelnaam. Er zijn namelijk meerdere polsoorten. Wanneer je last van hooikoorts hebt, ontstaat er een overgevoeligheidsreactie van je lichaam op stuifmeel(pollen) van planten en bomen, en sommige gras soorten die in bloei staan. Het stuifmeel van deze gewassen zweeft in de lucht. In sommige gebieden zullen minder stuifmeel of pollen in de lucht zweven. Zo zijn er in de stad en op het strand bijvoorbeeld minder stuifmeel deeltjes in de lucht dan op het platteland en landelijke gebieden. Ook rond drukke autowegen en snelwegen zijn er meer stuifmeel deeltjes in de lucht. Dit komt door de strekte luchtcirculatie.

Stuifmeel/pollen kunnen o.a komen van:

Bomen: Witte & zwarte Els , Hazelaar, Berk, Katwilg, Taxus, Canadapopulier, Haagbeuk, Beuk, Zomereik, Es, Grove den, Tamme kastanje, Linde, Atlasceder.

Grassen: Grote vossenstaart, Kropaar, Veldbeemdgras, Gewoon reukgras, Gestreepte witbol, Rogge, Kwamgras, Engels raaigras, Glanshaver, Straatgras, Kweek, Maïs, Timoteengras, Riet.

Kruiden: Veldzuring, Smalle weegbree, Klein glaskruid, Paardenbloem, Grote brandnetel, Bijvoet, Melganzenvoet, Ambrosia.

Wat zijn de klachten?
Je kan hooikoorts herkennen aan de volgende symptomen:
Ogen: Branderige, tranende, rode ogen, dikke oogleden
Neus: Niesbuien, een loopneus, verstopte neus, benauwdheid.
Keel: Droge hoest, branderig gevoel.

De symptomen zijn per persoon verschillend. Zo hoef je niet van al deze symptomen van hooikoorts last te hebben.

Bril of contactlenzen?
De bloei periode van de bomen en grassen is ongeveer vanaf maart t/m eind augustus. Wil dit ook direct zeggen dat contactlensdragers in deze periode een bril moeten dragen? Dit is een optie maar hoeft natuurlijk niet. 

Wanneer je in deze periode bijvoorbeeld een zonnebril draagt, worden je ogen ook voor een gedeelte beschermd tegen de opwaaiende pollen. 
Het is aan te raden contact met pollen zoveel mogelijk te vermijden. Zo is het verstandig voor lensdragers om voor het indoen van je contaclenzen eerst je handen goed te wassen. 

 

Kan je contactlenzen dragen?
De klachten van lensdragers met hooikoorts zijn erg wisselend. Het is raadzaam wanneer je contactlenzen draagt rekening te houden met de bovengenoemde tips. Daarnaast lees je hieronder nog enkele tips die je kunnen helpen. 

Daglenzen
De naam zegt het al. Daglenzen draag je maar één dag. Zo begin je elke dag weer met nieuwe frisse contactlenzen. Dit is zeker een aanrader tijdens het pollen/hooikoorts seizoen!

Bij het dragen van maandlenzen in het pollen seizoen kan het namelijk gebeuren dat stuifmeel en of pollen in contact komen met je contactlenzen. Wanneer de contactlenzen onvoldoende worden gereinigd, kunnen de hooikoorts klachten toenemen doordat de contactlenzen herhaaldelijk worden gedragen. Met dagelijkse nieuwe contactlenzen voorkom je dit volledig. 

Oogdruppels
Wanneer je iets minder last hebt van hooikoorts maar toch last hebt van prikkende of brandende ogen, kan je verzachtende hulpmiddelen inschakelen. Met comfortdruppels kan je irritatie als branderigheid, zandkorrel gevoel, wazig zicht, wisselende scherpte, drukkend en vermoeiend gevoel verminderen of zelfs bestrijden.

Allergo-COMOD
Allergo Comod is uiterst geschikt voor behandeling bij overgevoeligheid van de ogen door allergieën of hooikoorts, vaak met een oogbindvliesontsteking als gevolg. De stoffen die de allergische reactie of hooikoorts veroorzaken kunnen een irriterend of branderig gevoel geven. Allegro-COMOD zorgt ervoor dat van nature lichaamseigen stoffen niet worden aangemaakt waardoor de allergische ontstekingsreactie geen kans krijgt. Daarnaast bevat dit product geen conserveringsmiddelen. Dit is erg welkom, aangezien vergelijkbare producten vrijwel altijd conserveringsmiddelen bevatten. Allergo-COMOD kan worden gebruikt in combinatie met alle soorten contactlenzen.

Bril
Mochten de irritaties rondom je ogen echt even te veel worden, is het een goede tip om je contactlenzen af te wisselen met een bril op sterkte.

Wil je meer weten over pollen of de bloeiperiodes van bomen en planten? Op de Allergieradar kan je dat heel handig bekijken voor jouw regio.

 

Start met shoppen

140826 PIJL

Comfortdruppels  Contactlenzen  Brillen