Wat is PD?

Pd Blog Banner

Misschien is het je nooit opgevallen, maar wanneer jij je ogen laat opmeten, wordt ook je pupilafstand gemeten. Wat is dit nu eigenlijk precies en waar moet je rekening mee houden wanneer je bijvoorbeeld een montuur op sterkte online koopt? Wij geven graag antwoord op al je vragen en leggen het stap voor stap uit.

Wat is PD?
Je PD oftewel Pupillary Distance is de afstand tussen je ogen, die wordt gemeten vanaf het middelpunt van je pupillen. Het getal wordt aangegeven in milimeters (mm). In Nederland spreken we van een pupilafstand. Dit kan aan elkaar worden geschreven, maar los pupil afstand kom je ook regelmatig tegen op ondere andere brilrecepten.

Waar heb je een PD voor nodig?
Wanneer je een montuur op sterkte nodig hebt, is het belangrijk ook de juiste afmetingen van je PD te weten. Dit is van belang voor het inslijpen van de glazen. Het optisch midden van het glas moet namelijk voor de pupil liggen. Zo kunnen we met zekerheid zeggen dat we je het beste zicht kunnen bieden met behulp van een bril op sterkte.

Hoe kom ik achter mijn PD?
Wanneer je al in het bezit bent van een montuur op sterkte heb je grote kans dat je al in het bezit bent van je pupilafstand. Dit kan je namelijk meestal terug vinden op je brilrecept die je ontvangt na een oogmeting bij je opticien. De pupilafstand wordt vaak op je recept afgekort naar PD.

Stap 1 | Laat je ogen meten bij je opticien
Wanneer je graag een bril op sterkte wil gaan dragen of je huidige bril wil vervangen, is het verstandig eerst je ogen te laten opmeten bij een opticien.

Stap 2 | Laat je sterktes uitprinten
Wanneer je alleen voor controle komt en je misschien wel een bril online wil kopen, is het handig je sterktes bij de hand te hebben. Daarom is het raadzaam om dit te vragen na de meting bij je opticien. Wanneer je alleen je ogen laat meten, kan het zijn dat de opticien niet standaard ook je pupilafstand meet. Vraag dit daarom altijd even voor de zekerheid na bij je opticien of het op je brilrecept staat.

Stap 3 | Ga aan de slag met je brilrecept
Wanneer je in het bezit bent van je brilrecept en je graag online wilt bestellen, kan je nu aan de hand van dit recept gemakkelijk alles online invullen. Twijfel je toch nog over hoe je de verschillende waardes moet invullen, dan helpen we je uiteraard graag. 

Hoe wordt de PD omschreven?
Dit kan op twee manieren worden omschreven
1 | Als een waarde die de afstand tussen de twee pupillen weergeeft als één getal (bijvoorbeeld 65).
2 | Gebruikelijker is om de pupilafstand op te spiltsen in twee getallen, net als bij alle andere waardes voor je linker en rechteroog. Beide getallen samen geven doorgaans een waarde tussen de 60 en 70 mm. Bij mannen is de gemiddelde afstand tussen de pupillen 65 mm en bij vrouwen 63 mm.

Je kan het totaal delen door twee, maar nog nauwkeuriger is het los meten van je linker en rechteroog. Het kan namelijk zijn dat er een klein verschil zit tussen deze waardes. Je meet dat voor beide ogen het midden van je pupil tot het middelpunt van je neus.

Kom je er toch niet helemaal uit? Geen probleem! Onze klantenservice is te bereiken via de chat, telefoon en e-mail. Wij helpen je graag verder met het bestellen van jouw favoriete montuur op sterkte.

Start met shoppen

140826 PIJL

Brillen