Uitleg Brilrecept

Het brilrecept wordt afgegeven door een gediplomeerde opticien, optometrist of oogarts. Op het brilrecept staat de sterkte van de brillenglazen die je nodig hebt.

Heb je geen brilrecept, dan kun je deze gegevens ook vaak terug vinden op de factuur of het pasje dat je gekregen hebt bij de aanschaf van je huidige bril. 


 

Hieronder leggen we uit wat de waardes betekenen en waar je de informatie kunt vinden op het pasje of op de facturen van enkele winkels. Twijfel je over de waardes die je moet invoeren, bel dan gerust met onze klantenservice op 015 - 820 09 50. We helpen je graag!


LET OPEen brilsterkte en een contactlenssterkte zijn vaak anders. Neem dus nooit zomaar de sterkte van je lenzen over als brilsterkte.

 

Sterkte

De sterkte van brillenglazen wordt uitgedrukt in dioptrieën. Op je brilrecept kan de sterkte worden afgekort als S, OD, OS, ODS, S of SF. Voor de cijfers staat als het goed is een + (plus) of een - (min).

Een min waarde betekent meestal dat de bril is bedoeld om veraf beter te kunnen zien. Bij een plus waarde kan de bril voor zowel veraf als dichtbij bedoeld zijn. Wij leveren brillen met een sterkte van plus 4 tot min 8. 

 

Pas Sterkte

 

 Recept Cylinder

 

Cilinder

De cilinder wordt op je brilrecept vaak afgekort als CIL of C. 

Bij een cilindersterkte (=astigmatisme) is de oogbol wat vervormd. In plaats van rond is de oogbol licht ovaal geworden. Deze ovale vorm kan zowel horizontaal als verticaal zijn en alles wat daar tussen ligt. Door de ovale vorm van de oogbol wordt het beeld vertekend. 

Correctie vindt plaats door een cilinder in het brillenglas aan te brengen. De sterkte van de cilinder wordt aangegeven door een negatief getal. Wij leveren glazen met een cilinderwaarde tot en met min 4. 

As

De waarde van je as wordt op je brilrecept vaak afgekort als AS, A of X.

De waarde van de as moet altijd worden ingevuld als er een cilindercorrectie noodzakelijk is. Immers, niet alleen de sterkte van de cilindrische correctie is van belang, ook de hoek (=as) waaronder de oogbol is vervormd is van groot belang om het zicht te corrigeren. Een as wordt aangegeven in graden en heeft een waarde die ligt tussen de 0 en 180.

 

 

Recept As

  Recept Pd

 

Pupilafstand

Je pupilafstand wordt op je brilrecept vaak afgekort als PD. 

De pupilafstand is de afstand tussen de middelpunten van je ogen naar het midden van je neus en wordt uitgedrukt in millimeters. De PD wordt afzonderlijk vermeld voor zowel het linker- als het rechteroog, omdat er verschil kan zijn tussen de afstanden. De waarde per afstand ligt tussen de 27 en 37 mm. De PD kan worden getoond als één getal. In het invoerscherm moet je deze totale waarde door twee delen en per oog invoeren.

 

Additie

Staat er een additie op je brilrecept, dan betekent dit dat je een multifocale of bifocale bril hebt. Dit type bril verkopen wij (nog) niet. Wil je de bril alleen gebruiken voor veraf en heb je geen behoefte aan een leesgedeelte, dan kun je de overige waardes wel gewoon overnemen.

 

Prisma

Staat er een prisma aangegeven op je brilrecept, dan moeten we je doorverwijzen naar een optometrist. Het aanmeten van prismatische glazen is gespecialiseerd werk waarbij direct contact met een optometrist noodzakelijk is.

 

Voorbeelden van brilrecepten

HANS ANDERS    EYEWISH